Ergani
Dicle'nin sağ kıyısına 10 km uzaklıkta ve 1526 metre yüksekliğindeki Zülküfil Dağı'nın güney eteğine kurulmuş olan Ergani Diyarbakır'ın en önemli ilçelerinden biridir.
Nüfus
31 Aralık 2017 tarihi esas alınarak hesaplanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Ergani ilçesinin Nüfusu 128.642'dir.
Tarihi
Ergani, Yukarı Mezopotamya'nın sayılı yerleşim birimlerinden biri olup, Akranya, Erkenin, Erkanikana, Yanari, Zülkarneyn, Arsania, Urhana, Aşat isimleri ile anılmıştır.
İlçenin 7 km. güneybatısındaki Sesverenpınar (Hilar) Köyü'ndeki Çayönü'nde yapılan araştırmalar yöredeki yerleşimin MÖ.7250-6750 yılları arasında başladığını göstermiştir.
19. yüzyılın sonlarına doğru bugünkü kentin yerinde Osmaniye ismiyle yeni bir yerleşim oluşmuş ve eski Ergani sönükleşmiştir. Ancak buraya verilen Osmaniye ismi Adana'daki Osmaniye ile karışmış ve Cumhuriyetin ilânından sonra yeniden Ergani ismi verilmiştir.
Seyahatnamede Ergani
«Bu kaleye Birdinic Köprüsü ve Demirkapı dokuz-on saat yerdir. Bu kaleyi ilk defa Abbasioğulları'ndan Sultan Evhadullahzade Ergani Sultan yapmıştır. İsimlendirilmesinin sebebi Ergani'den bozma Argını derler. Nice melikler eline girmiştir. Sonunda 921 [1515] tarihinde Kürt Molla idris'in yardımıyla Bıyıklı Mehmet Paşa'ya halkı itaat edip kalenin anahtarını teslim ettiler. »
Coğrafi Yapısı ve Komşuları
* Ergani Dicle nehrinin sağ kıyısında 10 km uzaklıkta 1526 m yükseklikte yarı sönmüş Zülkifil (Makam) Dağı'nın derin bir sel yatağına bakan güneydoğu yamacı üzerine kurulmuştur. Denizden yüksekliği 955 m dir. Diyarbakır–Elazığ karayolunun 56. kilometresinde yer alan Ergani'nin yüzölçümü 1489 km karedir. İlçemiz 3. derece deprem bölgesidir.
* Ergani İlçesi konum olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Kuzeyinde Elazığ iline bağlı Maden İlçesi, güneyinde Şanlıurfa iline bağlı Siverek İlçesi, batısında ilimize bağlı Çermik ve Çüngüş İlçeleriyle sınır komşusudur.
* İlçe Dicle havzasında olup, kuzeyi dağlık, güneyi de düzlüklerden oluşmaktadır. Kuzeyindeki engebeli yapı, Güneydoğu Torosların uzantısıdır. Dicle Irmağı ve kollarının suladığı ilçe topraklarının en önemli düzlüğü Ergani (Gevran) Ovasıdır.
İdari Durum
* İlçe, idari bakımdan 102 mahalleden oluşmaktadır.
* Bunların 12'si merkez, 90'ı kırsal mahalledir.
Adres:
Adnan Menderes Mah. Kıralan Dink Mevki. Ömer 2 sitesi yanı. Blok No: 4 İç Kapı No: 2 Ergani / Diyarbakır
Telefon
(412) 611-0005